Наскоро New York Times  публикува изключителна статия за войната във Виетнам,

...
Наскоро New York Times  публикува изключителна статия за войната във Виетнам,
Коментари Харесай

САЩ за малко да пуснат ядрена бомба над Виетнам

Наскоро New York Times  разгласява изключителна публикация за войната във Виетнам, в който попадат обстоятелства, които едвам скоро излизат нескрито и илюстрират какъв брой тъкмо e фрустриранo американското военно и политическо управление от войната и един към различен. Тази вест е, че военачалник Уилям Уестморланд, американски боен пълководец във Виетнам от 1968-1972 година, задейства проект за евентуално използване на нуклеарни оръжия против северните виетнамци.

 1st Cav at LZ Stud

Битка при Хесан

Наскоро разкритите документи демонстрират, че Уестморленд става все по-изнервен от резултата от Битка при Хесан, една от най-големите и дълги борби от войната. В последна сметка боят, който продължи от януари до юни 1968 година, се оказва колеблив. Виетнамските комунисти не съумяват да изтласкат американците от тяхната стратегическа база и американските сили се отдръпват от региона непринудено след снемането на обсадата. В доста връзки Хесан е войната във Виетнам в резюме: Съединени американски щати нанасят ужасни поражения на северно-виетнамците и техните съдружници от Виетконг, а виетнамците съумяват да ангажират американците в нескончаем спор без явен край. Особено след края си, тази борба довърши така и така слабата поддръжка у американското общество за войната и смазва морала на американците на бойното поле.

Когато Уестморленд стартира да действа по своите идеи, обсадата към момента продължава и не върви добре за Съединените щати. Хората по целия свят сравняват Хесан с провалянето на Франция в Северен Виетнам при Диенбиенфу през 1954 година, което всъщност поставя завършек на френската доминация в Югоизточна Азия.

Хесан стартира девет дни преди офанзивата на Северен Виетнам/Виетконг Тет, която алармира на мнозина на Запад, че Виетнамската война е изгубена, макар успеха на терен. С продължаването на обсадата в Хесан във времето това възприятие единствено нараства. Уестморланд и администрацията на Джонсън се тревожат, че явната победа на Северен Виетнам при Хесан ще сложи още един гвоздей в ковчега на американското присъединяване в Югоизточна Азия и ще провокира още по-голям митинг в Съединените щати против войната.

Наречен интервенция Фракчъед Джау, проектът приканва за пренасяне на нуклеарни оръжия от американски бази в Тихия океан и Съединени американски щати във Виетнам при положение на проваляне при Хесан. На 10 февруари 1968 година Уестморланд комуникира с адмирал Шарп, главнокомандващ в Тихия океан и му споделя, че „ Операцията е утвърдена “. Той също по този начин комуникира и с други генерали, като Ърл Уилър, ръководител на Съвместния щаб на началниците на щабове, и двамата разискват използването на плана допустимо най-скоро, в случай че събитията го наложат.

 37 Lyndon Johnson 3x4

Линдън Джонсън

Както постоянно се случва във Вашингтон, има приключване на информация и съветникът по националната сигурност на президента Джонсън схваща за полемиките. Естествено, той неотложно уведомява Линдън Джонсън. Президентът от своя страна към този момент е извънредно недоверчив към армията с течение на Виетнамската война и с основателни аргументи. Сред тях са непрекъснатите обещания за победа, последвани от претенции за милиарди долари, с цел да спечелите войната.

Когато Джонсън схваща за интервенцията, той е гневен и незабавно издава заповед на Уестморленд, която не оставя място за недоразумения: „ Прекратете всевъзможни действия по интервенция Фракчърд Джоу “, е първата точка от заповедите на Джонсън до генерала. Другите три точки акцентират значимостта на секретността във връзка с този случай: „ Информирайте целия личен състав с достъп до този план, че не може да бъде разкривано наличието на проекта или изобщо, че подобен проект е бил в ход или е спрян “ и „ Секретността по отношение на тези и предхождащите ги действия би трябвало да бъде цялостна. “

Тогава за последно се чува и приказва за интервенция Фракчърд Джоу, до момента в който тези документи наскоро не са разкрити.

Преди края на Студената война доста американци се чудят за какво Съюз на съветските социалистически републики и Китай се готвят за американски нуклеарен удар. Те си споделят: „ Ние не сме нападателни. Ако някой ще стартира нуклеарна война, ще бъдат комунистите. “ За страдание и двете страни имат учредения да се подозират една друга и като гледат на обстановката само от позиция на препоръките, историята като че ли поддържа концепцията им, че американците могат да ударят първи с нуклеарни оръжия.

Съединените щати са единствената страна, която в миналото е употребила нуклеарни оръжия във война. Бомбите над Хирошима и Нагасаки поставят завършек на Втората международна война. Въпросът тук не е дали Съединени американски щати съумяват да оправдаят потреблението им или не, а в това, че Америка е употребила за първи път нуклеарни оръжия.

След три години и хиляди смъртни случаи в Корея, новият президент на Съединени американски щати Дуайт Д. Айзенхауер употребява прикритата опасност от американска нуклеарна офанзива, с цел да изведе комунистите на масата за договаряния.

През 1962 година Джон Кенеди излезе по малкия екран, с цел да уведоми американската общност, а апропо и препоръките, че всеки удар, приближаващ от Куба против Съединените щати, ще се смята за офанзива на Съюз на съветските социалистически републики против Съединени американски щати. Много по-късно научаваме, че кубинците, за огромно страдание на препоръките, са подготвени да поемат руските тактически нуклеарни оръжия, с цел да отхвърлен американската инвазия.

През 1981 година новоизбраният президент Роналд Рейгън оповестява, че обмисля потреблението на нуклеарни оръжия за преустановяване на иранската рецесия със заложниците. В деня, в който Рейгън встъпва в служба, заложниците са освободени.

Публикуването на информацията операция Фракчърд Джау към този момент е отразено и в заглавията в Русия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР